Annons

Annons

Afrikansk köttgryta

Den här jättegoda köttgrytan heter Nuama chungu och kommer från Östafrika. Den är full av härliga kryddor som kanel, ingefära och kryddnejlika. Gissa om det doftar gott i köket när den lagas! Du måste testa den!

Afrikansk köttgryta

Gör gärna köttgrytan på förmiddagen så att den får stå och gotta till sig några timmar. Jag serverar den med rostade potatis- och palsternacksklyftor, jordärtskockshalvor och minipaprikor plus någon sötsur inläggning som t ex syltlök. Inlagd selleri är en favorit som jag smakade för många år sedan i Tyskland och nu har jag hittat den i en av de orientaliska affärer där jag brukar handla frukt och grönsaker.

Annons

Köttgrytan får bli den sista för den här säsongen. Nu blir det sommaruppehåll i de värmande grytorna och köttätandet och istället kommer sallader, fisk- och kycklingrätter på vår meny. Gott, svalt och slankt!

 

Det här behöver du till 4 (8) portioner:

Grytbitar av nötkött: ca 750 (1 500) gr

Champinjoner, frysta: ca 200 (400) gr – eller mer!

Gul lök, stor: 1 (2) st

Kanel, malen: ½ (1) msk

Ingefära, malen:  ½ (1) msk

Kryddnejlika: ½ (1) tsk

Svartpeppar: ½ (1) tsk

Lagerblad: 3 (6) st

Rött vin: 2 ½ (5) dl

Kalvfond: ½ (1) dl

Soja, japansk: ¼ (½) dl

Vispgrädde: 2 ½ (5) dl

Apelsin, skal från: ½ (1) st

Vetemjöl: 2 (4) msk

Colorit: några droppar för mörkare färg på såsen

 

Gör så här:

1. Ta ut köttet ur kylen 1 timme innan det ska tillagas.

2. Hacka 1 (2) gula lökar.

Afrikansk köttgryta

Afrikansk köttgryta

 

 

 

 

 

 

3. Bryn lök och grytbitar tills löken är mjuk och köttet fått lite färg. Bryn gärna i omgångar om du lagar en stor sats.

4. Lägg över lök och kött i en gryta.

5. Tillsätt ½ (1) msk kanel, ½ (1) msk ingefära, ½ (1) tsk kryddnejlika, ½ (1) tsk svartpeppar och 3 (6) lagerblad och rör om.

6. Häll över 2 ½ (5) dl rött vin, ½ (1) dl kalvfond, ¼ (½) dl japansk soja och låt koka under lock på svag värme tills köttet är mört, ca 1-1 ½ timme. Testa efter 1 timme och se om köttet är mört, låt det annars puttra vidare. Efter halvtid brukar jag ösa ner de frysta champinjonerna (eller ännu hellre karlsjohanssvamp, men den är tyvärr svår att få tag på).

 

Afrikansk köttgryta

 

7. Riv skalet på ½ (1) apelsin och rör ner det i grytan tillsammans med 2 ½ (5) dl vispgrädde och låt koka några minuter till. Pudra över 2 (4) msk vetemjöl med en tesil och låt koka upp.

 

Afrikansk köttgryta

Afrikansk köttgryta

 

 

 

 

 

 

Om du ser den här förpackningen med minipaprikor i affären så köp den och testa! Jättegott! De ska rostas i formen de ligger i, de är tvättade och små förpackningar med salt, kryddor och olivolja medföljer. Plus bruksanvisning!

 

Rostade potatis- och palsternacksklyftor och jordärtskockshalvor:

1. Sätt ugnen på 225 grader och gallret på mittfalsen.

2. Tvätta potatisarna. Skala plasternackor och jordärtskockor.

3. Klyfta potatis och palsternackor, halvera jordärtskockorna.

4.  Pensla en form med oliv- eller rapsolja och lägg i jordärtskockorna. Kör in den i den varma ugnen.

5. Efter 5 minuter tar du ut formen och lägger i potatis- och palsternacksklyftor, penslar med olivolja samt saltar och pepprar. Ca 20 minuter senare är allt klart. Stick en provsticka i de olika rotfrukterna och testa när du tycker att de känns klara.

 

Vill du ha tips på fler goda grytor som passar bra så  här års?

Grekisk köttgryta med massor av gott i

 

 

 

 

 

 

Grekisk köttgryta

(Klicka här för receptet!)

 

 

Ernst goda sommargryta med dillkyckling

 

 

 

 

 

 

Ernst dillkycklinggryta

(Klicka här för receptet!)

 

Kycklinggryta med kanel och kardemumma

 

 

 

 

 

 

Kycklinggryta med kanel

och kardemumma

(Klicka här för receptet!)

 

LÄS OCKSÅ

(16)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar