Annons

Annons

HELA REDAKTIONEN BAKAR: Monikas spröda pepparkakor

HELA REDAKTIONEN BAKAR: Monikas spröda pepparkakor

HELA REDAKTIONEN BAKAR: Monikas spröda pepparkakor

HELA REDAKTIONEN BAKAR: Monikas spröda pepparkakor

Hemmets layoutchef och AD Monika Ståleker gick i pension tidigare i år, men hennes glada skratt och pepparkaksrecept lever kvar hos oss. Efter 45 år är Monika nu matte på heltid till storpudelvalpen Lilly och under året som gått har hon dessutom blivit trippelmormor.

Det här behöver du till ca 200 pepparkakor:

Smör: 200 gr

Brunt farinsocker: 3 dl

Ljus sirap: 1,5 dl

Vetemjöl: 450 gr (6,5 dl)

Sötmandel, gärna mandelsplitter: 125 gr

Bikarbonat: 2 tsk

Kanel: 2 msk

Nejlika, mald: 2 tsk

Annons

 

Gör så här:

(Dag 1)

  1. Hacka mandeln om du inte köpt färdighackat mandelsplitter.
  2. Smält smöret.
  3. Blanda mjöl, bikarbonat, kanel, nejlika och mandelhack i en stor bunke.
  4. Häll farinsocker och sirap i kastrullen och låt smälta med det smälta smöret.
  5. Häll den varma smörblandningen i mjölblandningen och rör samman med en träslev till en deg.
  6. Låt degen svalna något och forma den sedan till 2 rullar (ca 600 gr vardera). Vira in rullarna i plastfolie och platta till dem lite.
  7. Låt rullarna vila i kylen minst 10 timmar.

(Dag 2)

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Tag ut den ena rullen ur kylen och låt den mjukna i rumstemperatur ca 20 min och skär den sedan i lövtunna skivor med en vass kniv (pepparkakorna sväller i ugnen när de gräddas). När du är halvvägs på den första rullen är det dags att ta fram den andra ur kylen.
  3. Lägg pepparkakorna på bakpappersklädd plåt, ej för nära varandra eftersom de sväller. (Ca 28 pepparkakor/plåt, ca 7 plåtar.)
  4. Grädda mitt i ugnen 4-5 minuter tills de får fin färg.
  5. Drag bakplåtspapperet av plåten och låt pepparkakorna svalna där innan de läggs i burkar med tättslutande lock.
HELA REDAKTIONEN BAKAR: Monikas spröda pepparkakor

Jag brukar unna mig färdigköpt mandelsplitter istället för att hacka mandeln själv. Då går det mycket fortare att svänga ihop pepparkaksdegen och jag tycker att det blir mycket bättre.

HELA REDAKTIONEN BAKAR: Monikas spröda pepparkakor

Låt degen svalna något innan du formar den till två rullar. Om degen är för varm flyter rullarna ut och du får bry med att forma till dem medan de svalnar. Jag brukar låta dem ligga kvar på skärbrädan när jag kör in dem i kylen, där de ska ligga i 10 timmar innan det blir pepparkakor av dem.

HELA REDAKTIONEN BAKAR: Monikas spröda pepparkakor

I år fick jag tag på Toppits bakplåtspapper med silikonbeläggning på Ica. Jag tror att det var detta som gjorde att pepparkakorna blev så ovanligt bra. Jag tyckte inte att jag skar dem så tunna som de bör vara, men de flöt ut på bakplåtspapperet på ett helt annat sätt än tidigare år och blev både lövtunna och superspröda. Det får plats ca 28 pepparkakor på varje plåt. 7 plåtar blev det.

LÄS OCKSÅ

(31)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar